Realizacja programu "Trzymaj formę"
Jak co roku w naszej szkole realizowany jest program „Trzymaj Formę”, którego celem jest promowanie zdrowego stylu życia poprzez propagowanie zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Jest to Ogólnopolski Program Edukacyjny współorganizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców a naszym szkolnym koordynatorem programu jest pani Katarzyna Jagiełła.
W ramach programu „Trzymaj formę” młodzież wraz z wychowawcą znaleźli sposób jak włączyć się aktywnie w realizację programu. W ramach godziny z wychowawcą rozmawiali na temat ”Jak się uczyć i nie zwariować?” Uczyli się planowania dnia pracy i czasu na odpoczynek. Szczególną uwagę zwrócili na znaczenie snu, dobrej diety oraz odpoczynku od komputera.
Na zajęciach zdalnych wychowawca wraz z uczniami poprowadził rozmowę o zdrowym odżywianiu. Poruszano między innymi temat nawyków żywieniowych oraz ulubionych zdrowych potraw i przekąsek. Uczniowie przesłali zdjęcia przekąsek lub obiadów, które wykonały samodzielnie. Warzywa i owoce zdecydowanie dominują w ich menu. Poniżej można zobaczyć kilka wybranych propozycji.
W ramach programu „Trzymaj formę” zorganizowano akcję, w której zadaniem uczniów klas VI-VII było przedstawienie za pomocą zdjęć i filmików, jak aktywnie potrafią spędzać czas wolny. Nadesłane zdjęcia pokazują jak nasza młodzież chętnie wychodzi na świeże powietrze oraz dostarcza swojemu organizmowi dawkę ruchu.
Program „Trzymaj formę” cieszy się zainteresowaniem wśród dzieci i młodzieży. Realizowany był w ramach godzin z wychowawcą oraz w czasie wolnym od zajęć.
Tematyka prozdrowotna w naszej szkole nie jest czymś nowym. Już od kilku lat jesteśmy zaangażowani w różne projekty i akcje dotyczące zdrowego stylu życia takie jak: „Warzywa i owoce” czy „Szklana mleka dla każdego”. Wielu z naszych uczniów aktywnie spędza czas. Dlatego udział w programie „Trzymaj formę” doskonale wpisało się w życie naszej szkoły.
Pamiętaj!
- Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
- Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
- Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
- Codziennie, co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
- Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
- Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
- W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
- Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.
- Unikaj napojów gazowanych.